Thursday, January 29, 2009
Wednesday, January 28, 2009
Cholera-SMS from UNICEF
DAG 20
De contact persoon voor dat GSM abonnement is terug uit vakantie, vertelt buurman Edward en belooft: deze week heb ik nieuws! We zijn benieuwd.
Gezien het hoge ritme waarmee we onze voorraad films en series (leve de externe harde schijf!) aanspreken, besluiten we een andere bezigheid te zoeken op zondagavond en trekken naar de bioscoop met collega Farai. De films blijken ongeveer een
jaar na hun release date in Harare te geraken, zelfs als ze tegelijkertijd op DVD in de videotheek om de hoek worden aangeboden... . Het blijft toch een charmante gelegenheid, de zaal is nog zo’n ouderwetse cinema, met een gordijn dat opengaat en plaats zat voor lange benen.
We maken kennis met Constance, die drie huizen verder woont en die haar diensten aanbiedt als meid. We denken er eens over na. We weten het, dat komt in Europa zo bourgeois en decadent over. Alsof je te lui bent om zelf je vaat te doen, of dat je dat beneden jezelf vindt. Maar anderzijds missen we hier de moderne huishoudapparatuur die het leven gemakkelijker maken. Verder wordt huishoudelijke hulp hier ook anders bezien. Je geeft werk en een inkomen aan iemand, en via die persoon vaak aan een hele familie. Uiteindelijk besluiten we om Constance 1 dag per week te laten komen. Ik vraag hoeveel ze wil krijgen. Ze zegt 4 miljard, wat omgerekend uitkwam op 5 Euro. Wat voel ik me daar raar bij.
Iemand die vier dagen komt werken per maand, en niet eens een Belgisch uurloon. We bieden haar dan 8Euro per maand aan, voor ons een peulschil, maar meer dan het dubbel van een leraar die hier voltijds werkt. Ik beloof mezelf wel dat ik haar heel respectvol ga behandelen.
DAG 15
Het is einde mei, en aan deze kant van de evenaar zijn de dagen omwille van het winterseizoen kort. Als we ’s avonds rond 18u thuiskomen is het donker, en er is geen elektriciteit. We ondervinden voor het eerst hoe veel mensen avond in avond uit in Harare leven. Met het verschil dat we er totaal niet op voorbereid zijn: geen kaarsen in huis! Aan de andere kant beseffen we dat we met een gasfornuis altijd zullen kunnen koken, elektriciteit of niet! Onze ervaring is van korte duur, een half uurtje later springt het licht weer aan.
De verkiezingscampagne is druk bezig. Mugabe (huidige president) en Tsvangirai (oppositie) zijn alomtegenwoordig. Bepaalde van de thema's of slogans verwijzen naar de onafhankelijkheid, ofde landbouw. Mugabe tr Tsvangirai ervan een puppet te zijn in de handen van Groot Brittanië, en terug een kolonie te willen maken van Zimbabwe.
DAG 12
Twee huizen verder van het onze wonen onze enige blanke buren, een ouder Zimbabweaans koppel, Ken en vrouw Val. We geraken aan de praat. Ken was vroeger de tweede grootste tarwe producent van Zimbabwe, en had een vijftal boerderijen en twee ranches, waar ze gingen jagen. Sinds 2000 heeft de Zimbabweaanse regering veel van de blanke boeren onteigend. Van de 3.000 tot 4.000 boeren die er toen nog waren zijn er nu nog maar een driehonderd tal over, en zelfs dat aantal slinkt snel. Ken legt ons uit dat één voor één zijn boerderijen werden afgepakt. Hij is er erg bitter over, en gebruikt vaak het woord ‘they’. ‘They’ took it away, ‘they’ are driving the country into misery, ‘they’ just do everything out of envy and jealousy… Soms is het niet helemaal duidelijk wie hij bedoelt, de regering, de Zimbabweanen, al de zwarten van Afrika? Ik ga er niet al te veel op in. Zijn laatste boerderij werd nog maar drie maand geleden bezet, en nog niet al te zachthandig. Hele nachten heeft hij gepatrouilleerd met geweren in zijn handen en schrik in het hart. Uiteindelijk nog maar net ontsnapt. Mijn medelijden gaat wel even naar beneden als hij vermeld dat hij met zijn privé vliegtuigje wegvloog. Zó erg zal het dus ook wel niet hem gesteld zijn. Zijn hoop momenteel is dat hij recht zou krijgen op een vergoeding, misschien niet onder Mugabe, maar met een andere, meer gematigde regering? Het is moeilijk te weten wat te zeggen tegen hem. Die man heeft hier zijn hele leven gewoond en gezwoegd, en kent het land en de politiek zoveel beter. Veel van wat hij zegt gaat echter in tegen mijn overtuigingen. Zo vind ik het toch wel onrechtvaardig dat vóór het jaar 2000 een handjevol boeren meer dan 75% van de beste landbouwgronden in handen had. Nu ligt de merendeel ervan echter braak en is de hele landbouwproductie van Zimbabwe in mekaar gestuit.
DAG 5
Inflatie. Iedereen praat erover, de kranten staan er vol van, maar niemand die me echt heeft kunnen uitleggen hoe, wat, waarom. Maar in die vijf dagen dat we in Zimbabwe zijn, heb ik de inflatie al wel kunnen voelen! Die letterlijke stapel geld van een paar dagen geleden is nu al meer dan de helft van zijn waarde kwijt. We moeten van tactiek veranderen, en het geld maar beetje bij beetje omwisselen. En onmiddellijk weer uitgeven!
DAG 7
Buurman Edward laat weten dat zijn contact bij de GSM operator op vakantie is en pas over twee weken terugkomt.
Monday, January 26, 2009
Dag 4
Het valt na vier dagen echt op: elk contact met mensen begint steevast met een variatie op “Hallo, hoe gaat het met u?”. Ik bedoel dan ook elk contact. Bij het uur vragen op straat, aan de kassa in een winkel, bij het geld ruilen op de zwarte markt, en natuurlijk ook bij het groeten van bekenden waar er zelfs uitgebreid gevraagd wordt naar de situatie op het werk en thuis, en of er wel elektriciteit en lopend water is.
Dag 3
DAG 2:
Een Belgische collega leent ons wat Zim dollars en informeert ons hoeveel de wisselkoers die dag is. Met die kennis gewapend gaan we de straat op en vragen discreet wat rond. Uiteindelijk vinden we wel een gast dicht bij het busstation die akkoord is om te ruilen, maar aan een iets lagere koers dan onze collega had vermeld. We aanvaarden toch en ruilen 50€ naar 5 miljard Zim. Hij gaat even weg en komt dan terug met een plastiek zak. Die zit bomvol geld en we vertrouwen er dan maar op dat het ongeveer klopt, want dit natellen op straat gaat niet. Als we er thuis een stapeltje van maken is dat 54cm hoog...
Hoewel een groot aantal inwoners van Harare één en vaak zelfs twee mobiele telefoons op zak heeft, is het geen sinecure om een SIM kaartje vast te krijgen. Al gauw blijkt dat die vrijwel enkel op de zwarte markt verkrijgbaar zijn, en wel aan de stevige prijs van 75€. Een Zimbabweaanse collega neemt me voor dit avontuur onder zijn vleugel en trekt met mij de straat op. Na drie uur heen en weer rijden tussen verschillende winkels waar de kaarten onderhands worden aangeboden, en een verdachte deal op straat, ben ik de eigenaar van een Zimbabweaans prepaid mobiel nummer.
Hoofdstuk in boek over Zim
Een artieste/vriendin van ons hier heeft ons gevraagd een bijdrage te schrijven voor een boek over leven in Zimbabwe. Ons onderwerp was niet zo moeilijk: de praktische moeilijkheden en hoe men ze overkomt. Met Thomas dachten we het te schrijven in dagboek vorm, à la Bridget Jones, om een idee te geven van de evolutie. Hierbij in enkele posts de inhoud. Het boek gaat waarschijnlijk eind dit jaar worden gepubliceerd...
Wij zijn Thomas en Bruno, twee 30 jarige Belgen die op het moment van schrijven sinds negen maanden in Zimbabwe leven als coöperanten. Wat volgt is een fictief maar op reële feiten gebaseerd dagboek dat illustreert hoe men de obstakels in het dagdagelijkse Zimbabweaanse leven tracht te overkomen. Het type anekdotes zijn volledig waar en typerend, maar soms hebben we tijd of personen aangepast om de leesbaarheid te vrijwaren.
Kersvers aangekomen. Warm, maar niet drukkend. Harare ligt dan ook op 1500m hoogte. Nieuwsgierig rondkijken, naar dit land waar we al zo veel van hebben gehoord.
Friday, January 16, 2009
Back in Zim... Work is piling up and Dexter is missing
Saturday, January 10, 2009
We are family...
Zoélie is born! 4 kilos and 52cm, healthy and apparently already a sound sleeper. You can follow the babymania on her blog. Yep, only just in the world and already in cyberspace...