Powered By Blogger

Wednesday, April 8, 2009

Fototentoonstelling in Halle over landbouw in Zimbabwe

Met de hulp van ons programma gaat er in het stadhuis van Halle een fototentoonstelling door betreffende de landbouw in Zimbabwe van de 20ste april tot de 30ste april.

Landbouw in Zimbabwe: Een stap verder...

Sinds 2000 ligt de landbouwsector in Zimbabwe in puin! President Mugabe voerde een landbouwhervorming door. Eigenaars van grote landbouwbedrijven werden verdreven. Kleine landbouwfamilies kregen meer land. Maar de regeringssteun viel bijna volledig weg. Zaden en meststoffen zijn nog maar moeilijk te krijgen. Dit alles leidde tot de instorting van de landbouwsector en veroorzaakte enorme voedseltekorten. Bijna de helft van de Zimbabwanen (meer dan 5 miljoen mensen) is vandaag afhankelijk van voedselhulp. Bovendien is de ecologische degradatie, veroorzaakt door de huidige manier van boeren, enorm.

Als gevolg, met de steun van internationale en lokale NGOs, zijn duurzame, ecologisch verantwoorde landbouwpraktijken erg populair geworden in Zimbabwe.

De duurzame landbouwactiviteiten van kleine familiale boeren in Zimbabwe zijn redelijk productief, maar de gewassen worden nauwelijks verwerkt. Boeren missen de kennis, de ervaring, contacten en middelen om landbouwproducten te verwerken en te vermarkten. Het toevoegen van waarde aan hun producten en de verkoop ervan bieden echter enorme mogelijkheden: een grotere productiviteit en grotere verscheidenheid aan geteelde gewassen, een meer gebalanceerd dieet bij eigen gebruik, extra inkomsten en het stimuleren van de lokale economie.

VOLENS tracht daar verandering in te brengen door een netwerk van lokale NGOs de mogelijkheid te bieden om hun ervaring in verwerking en vermarkting van landbouwprodukten te vergroten.

Meer info op de website: http://volens.be/expo/

No comments: