Powered By Blogger

Tuesday, July 4, 2006

in Salvador, druk bezig

Jaja, we zijn in Salvador de Bahia geraakt, groot, groter, grootste stad van het noord oosten, en zozat het officiele begin van het noordoosten.

Het is de zwartste stad van Brazilie, met het meeste capoeira, reggae, bref laid back, alles wat mij aanstaat.


De vergelijking tussen Haiti en Salvador is treffend. Veel elementen van de Afrikaanse cultuur zijn terug te vinden, zoals in het haitiaanse voudou of het braziliaanse candomble. Daarvan staan er hier in het park zelfs reuzengrote standbeelden, die de afrikaanse godinnen (Oirixu) uitbeelden. Ben naar een ceremonie geweest, en heel gelijkaardig, in kledij, muziek en rituelen.. Grappig genoeg geraken hier wel alleen vrouwen in trance!


Jammer genoeg weinig tijd om dit allemaal te ontdekken, want ben van deur tot deur aan het gaan bij allemaal NGO s, wat het wel allemaal interessant maakt, maar weinig toeristisch... ach, zo n beach fan zijn we toch niet, maar een beetje meer van een vakantie stemming zou misschien toch wel deugd hebben gedaan.

Wat hebben we zoal al bezocht:
- CESE www.cese.org.br : een van de oudere mensenrechtenorganisatie van salvador, en met een kerkelijke doch interessante achtergrond en analyse dan de huidige context.
- Teatro Popular: werkt met kinderen in achtergestelde buurten en leert hun circuskunsten en jongleren enzo... schitterende mensen, en zo fijne kinderen... wat is er nu magischer dan een achtjarige die kan jongleren!
- CEDECA : www.cedeca.org.br/ werkt met de psych-sociale opvang van kinderen die seksueel misbruikt of uitgebuit zijn geweest. In de lijn met ons werk in Haiti, hulp aan slachtoffers van kinderhandel. Wel met USAID geld en dus niet direct mijn favoriete organisatie, maar toch de moeite waard...
- Vida Brasil www.vidabrasil.org.br : geleid door een franse directeur, en meer gericht op gehandicapten en kidneren, bref, "veiligere" publieken. Toch een interessant en filosofischere discussie. Is het doel van mensenrechten de persoonlijke ontplooing of het welzijn van de gemeenschap, kan de een gaan ten koste van de andere en dergelijke. Toch wel grappig, soms leek hij er nooit eerder bij hebben stilgestaan...

Ah, en ticket gekocht naar Rio, via Brasilia, de hoofdstad, aan een spotprijsje, bijna de helft van een busticket - bus die er anders 24u over doet! Reden dat het zo goedkoop is, is dat het tijdens een wedstrijd is van de wereldbeker. Wist wel dat er iets goeds voor mij uit al die gekte moest komen!

No comments: