Saturday, July 19, 2008
Bartje's en Domi's trouw
Wednesday, July 16, 2008
Instrumenten voor therapie in Zim: Stel je eens voor... (2)
Dat je een geheim meedraagt. Iets dat je kwaad maakt, kwaad op anderen, kwaad op jezelf, iets waarvoor je je schaamt, maar dat teglijk te groot is om in je kleine lichaam te blijven. Gisteren slaag gekregen, vader die dronk thuiskwam, je moeder die sterft aan AIDS... Hoe krijg je zoiets groots en ingrijpends eruit ? Maar stel nu dat je een ander gezicht zou kunnen opzetten, je verbergen achter een masker, een geheime identiteit, waarbij je je niet moet blootgeven.
Dat kun je doen met poppenkast. Zoiets eenvoudig, en zo sprekend tot kinderen. Maar ook om hun te laten spreken, ze zelf hun personage laten ontwerpen, hun eigen verhalen, hun eigen leven uitbeelden. En waarom dan niet de ouders uitnodigen, hun laten zien waarmee hun kinderen bezig zijn, wat hen raakt en in hun leeft...
En als het schoentje past...
Instrumenten voor therapie in Zim: Stel je eens voor... (1)
En stel je nu eens voor dat je opeens hun stem kunt horen, van de andere kant. Dat ze je toespreken over waar ze vandaan komen, wat ze van je hopen, hoe ze willen dat je ze trots kan maken.
Dat is het doel van memoryboxen. De stem van je ouders te laten horen. Een doos wordt samengesteld door de ouders die weten dat ze ziek zijn. Met de hulp van een NGO medewerker, van familieleden, van vrienden. Een cassette, video of audio, gaat erin, met boodschappen van de ouders, dingen die ze willen doorgeven. Een uur is niet veel, maar het kan een wereld van verschil betekenen voor kinderen die het horen als ze groot zijn. Vaak wordt de opening van deze dozen gekoppeld aan een kamp, zodat verschillende kinderen in dezelfde situatie samen de dozen openen en de boodschappen ontdekken. Ingrijpende en sterke momenten, gedeeld met anderen, niet alleen zijn. Voor een generatie zonder ouders, maar die hoop willen hebben. Passend, niet?
Tuesday, July 15, 2008
Hoe werken we met een aangepaste vorming....
Voor ons in Zuidelijk Afrika telt de human factor erg binnen projecten. Daarom dat we ons als een capacity building organisation profileren. Daarom dat we als cooperanten naar hier komen en niet enkel geld geven aan goede doelen. Want we merken dat de staf van lokale organisaties vaak beter weet hoe om te gaan met bepaalde problemen in de maatschappij, en ook na het vertrek van de cooperant gaan zij het verder moeten zetten. Daarentegen biedt een cooperant vaak een anderwaarde (in tegenstelling tot een meerwaarde) omdat hij/zij een ander perspectief heeft, andere ervaringen. Met de uitwisseling, kunnen sommigen van deze ervaringen worden aangepast om hier te worden gebruikt.
Monday, July 14, 2008
Our Volens offices in Harare
A little video in which me and Caroline are presenting our offices, if anybody is interested in seeing where we work...
Wednesday, July 2, 2008
Hapiness is....?
Uit het Nieuwsblad van vandaag:
"Hele wereld wordt gelukkiger, behalve Belgen
BRUSSEL - Volgens een internationaal onderzoek bij 350.000 mensen was de wereldbevolking nooit zo gelukkig. Opvallend, bij de weinige landen die de afgelopen jaren 'ongelukkiger' werden, zit België.
Een echte reden daarvoor zien de onderzoekers niet, schrijft Het Laatste Nieuws woensdag. 'Wat we wel kunnen aanwijzen, is dat etnische problemen er iets mee te maken hebben', aldus onderzoeksleider Ronald Inglehart van de universiteit van Michigan.Daarmee verwijst de man naar de problematiek rond Vlaanderen en Wallonië. We staan nog steeds op plaats 20 in de lijst met 97 landen. De Denen zijn volgens het onderzoek het gelukkigst, in Zimbabwe zijn ze het minst gelukkig."